“Nek živi revolucionarni pobunjenički duh proletarijata” Crvena garda

“Nek živi revolucionarni pobunjenički duh proletarijata” Crvena garda

Revolucija je pobuna, a pobuna je duša Mao Cedungove misli. Smatramo da velika pažnja treba biti pridata riječi “primjena”, to jest, uglavnom riječi “pobuna.” Usuditi se misliti, govoriti, činiti, probiti se, i stvoriti revoluciju, jednom rječju, usuditi se pobuniti, osnovni je i dragocjeni kvalitet proleterskih revolucionara. To je osnovni princip proleterskog partijskog duha! Revizionizam je ne pobuniti se, prosto i jednostavno!

Revizionizam kontroliše škole sedamnaest godina. Ako se danas ne dignemo i ne pobunimo, kada ćemo?

Neki hrabri ljudi koji su bili protiv pobune, danas su odjednom postali povučeni i stidljivi, mrmljajući da smo previše jednostrani, previsoki i premoćni, previše sirovi i da idemo predaleko.

Sve je ovo velika besmislica! Ako ste protiv nas, onda tako recite. Zašto bivate snebivljivi prema nama?

Zbog toga što želimo pobunu, stvar je van naših ruku! Načinićemo zrak gustim sa oporim mirisom eksploziva. Bacaćemo ih, i granate i ljepljive bombe, počećemo veliku borbu. “Saosjećanje”, “svestranost”, van našeg puta!

Vi kažete da smo previše jednostrani? Šta je onda sa vašom svestranošću? Vaša svestranost liči na eklekticizam “spajanja dva u jedno.”

Vi kažete da smo mi previsoki i premoćni? Mi jesmo “visoki i moćni.” Predsjednik Mao je rekao: “One na visokim pozicijama nismo brojali kao ni zrna prašine.” Mi ćemo udariti ne samo na reakcionare u našoj školi, već i na reakcionare čitavog svijeta. Revolucionari smatraju da je transformacija svijeta njihov zadatak. Kako onda da ne budemo “visoki i moćni”?

Kažete da smo previše sirovi? I treba da budemo sirovi. Kako da budemo mekani i odani revizionizmu ili da budemo uveliko umjereni? Biti umjeren prema neprijatelju znači biti okrutan prema revoluciji!

Kažete da idemo predaleko? Grubo rečeno, vaše “ići predaleko” je reformizam; to je “mirna tranzicija.” Vi sanjarite! Oborićemo vas na zemlju i držaćemo vas dole!

Međutim, postoje i neki koji su do smrti uplašeni od revolucije, uplašeni do smrti od pobune. Konvencionalne cjepidlake, poslušni i uvijeni unutar svojih revizionističkih čahura, čim se osjeti miris pobune u zraku vi postanete nervozni i uplašeni. U skorije vrijeme, bezdušne cenzure su svaki dan sipane u vaše uši, svaki dan vaša srca kucaju strahom. Zar osjećaj nije nepodnošljiv? Nije li život postao neizdrživ?

Revolucionari su Kraljevi majmuna, njhovi zlatni štapovi su moćni, njihove natprirodne moći dalekosežne i njihova magija svemoćna, jer oni posjeduju Mao Cedungovu veliku nepobjedivu misao. Mi rukujemo našim zlatnim štapovima, pokazujemo naše natprirodne moći i koristimo našu magiju da okrenemo čitav svijet naopačke, smrvimo ga u komade, pretvorimo ga u prah, da napravimo haos i ogroman nered, što veći to bolji! Moramo ovo učiniti trenutnoj revizionističkoj srednjoj školi povezanoj sa Tsingua univerzitetom, moramo napraviti veliku pobunu, pobuniti se do kraja! Rješeni smo da stvorimo ogroman proleterski metež, i da isklešemo novi proleterski svijet!

Nek živi revolucionarni pobunjenički duh proletarijata!

Crvena garda
Srednja škola povezana sa Tsingua univerzitetom
24. jun, 1966. godine

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s